Finkar

För den som vill ha små, livliga och färgrika burfåglar främst att titta och lyssna på kan finkar och astrilder vara ett bra val. De finkar vi håller som burfåglar tillhör oftast astrildfamiljen och kommer då från Afrika och Australasien. Den vanligaste finken är Zebrafinken (Taeniopygia guttata), en liten grå, vit och brun fågel från Indonesien och Australien.Hanarna har zebraränder över bröstet och röd näbb, honans näbb är ljusare. Det är bara hanen som sjunger.
Måsfinken (Lonchura striata), kallas ibland för den äldsta burfågeln i världen, och är en förädlad art som inte förekommer vilt i naturen. De är oftast vita, bruna eller brunsvarta, men andra färger kan förekomma. Könsskillnaden är svår att se, men det är bara hanarna som sjunger.
Gouldsamadinen (Erythrura gouldiae) är en annan, extremt färgglad, fågel som är mycket populär som husdjur. Gouldsamadinen är grön, röd, lila, gul, turkos och svart och förekommer vilt i norra Australien. Alla finkar har näbbar anpassade för att äta frön, oftast olika hirssorter, och de blir runt 10–14 cm långa.

Skötsel
Det minsta tillåtna burmåttet för zebrafinkar är 70 x 45 x 60 cm (motsvarande 0,31 m2 yta), men välj gärna en större bur då detta är ett minimimått. Galleravståndet får vara max en centimeter, gärna mindre, då finkar är små fåglar. Inred buren med grenar och pinnar med varierande grovlek.

Finkar är inte så mycket för leksaker, men en och annan gunga kan de ha nytta av. Ett litet badkar med rent och fräscht grunt vatten i används gärna av finkarna, dricksvattnet kan man servera i en vattenautomat för att det ska hålla sig rent. Finkarna ska ha fri tillgång till fröer, se efter så att det inte bara är tomma skal i matskålen. Bottenmaterialet kan bestå av sand eller någon ströprodukt från zoohandeln, och ett sepiaskal eller en näbbsten tillser kalkbehovet.


Faror för finkar
Mata inte finkarna med avocado, choklad, lök, citrus eller något som innehåller alkohol. Maten de får smaka på ska heller inte vara hårt stekt eller starkt kryddad eller sötad. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig, dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar

Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada dina fåglar. Finkar med sin raka näbb är lite mindre benägna att gnaga på sladdar än vad papegojfåglarna är, men håll uppsikt när de flyger lösa. Se även till att de inte kommer åt att gnaga på någon giftig växt.
Utfodring
Finkars föda ska till största delen bestå av frön. Ge också groddade frön, äggfoder, frukt- och grönsaksbitar och hirskolvar. Mjölmaskar eller insektsfoder kan utgöra ett tillskott. Finkarna ska ha fri tillgång på sand för matsmältningens skull och på krossade snäckskal. Kalktillskott kan också ges genom näbbstenar och sepiaskal.

Avel
Föräldradjuren bör vara minst ett år innan de paras, men honan bör inte vara äldre än två år. Zebrafinkar, för att ta dem som exempel, lägger 4–6 ägg med någon dags mellanrum mellan varje ägg. De är inte jättepetiga med boet, utan kan använda sig både av täckta finknästen och öppna reden.
Båda föräldrarna ruvar äggen i nästan två veckor innan de börjar kläckas. Ungarna stannar i boet i tre veckor och matas då av föräldrarna, efter det tar det ytterligare ungefär två veckor innan ungarna har lärt sig att äta själva och kan separeras från föräldrarna.
© 2017: Zoobranschens Riksförbund