Hamster

Hamstern är en mycket uppskattad och lättskött gnagare. Som husdjur är guldhamstern (Mesocricetus auratus) vanligast, men även rysk (vintervit) dvärghamster (Phodopus sungorus) eller kinesisk (Cricetulus griseus), Campbells (Fodopus campbellii) och Roborovskis (Phodopus roborovskii) dvärghamster är vanliga i zoofackhandeln. Hamstrar är nattaktiva men kan vänjas vid våra tider. Många av oss är ju ofta morgon- och kvällsaktiva i hemmet och borta under dagarna.
Hamstrar blir två till tre år, vilket kan göra dem till bra husdjur då man inte alltid vet hur länge barns intresse håller i sig. Hamstrar blir med rätt uppfödning och skötsel tama, men kan försvara sig med att nafsa om de blir rädda och trängda. De passar bäst för lite äldre barn. Hamstrar har stora kindpåsar som de gömmer mat i - tänk på uttrycket ”hamstra mat.”

Skötsel
Hamstrar måste hållas i rymningssäkra burar, dvs med tillräckligt tätt mellan gallren, eller i burar där överdelen är i plast. Akvarium och terrarium kan också fungera bra, men det är viktigt med god luftcirkulation.

Guldhamstrar är i naturen enstöringar och ska inte hållas med någon annan hamster eftersom de då slåss. Dvärghamstrarna är bättre lämpade för grupphållning om buren är tillräckligt stor och det finns plats för alla djur att komma undan om de vill, t.ex. i egna bolådor. Hamstrar gräver gärna, så fyll botten med ett grävvänligt strö, och skapa en stimulerande miljö med hjälp av tunnlar, gångar, broar och hus. De flesta hamstrar uppskattar en skål med finkornig sand som de rullar i för att sköta pälsen.

Buren för en guldhamster måste vara på minst 0,12 kvadratmeter, med kortaste sidan minst 25 cm och lägsta höjden på minst 20 cm. En bur med bottenmåtten 50 cm x 25 cm uppfyller kraven, men ha gärna en större bur än så, även för dvärghamstrar eftersom de oftast är flera stycken. För två dvärghamstrar gäller 0,09 kvadratmeter.


Faror för hamstrar
Att bli tappad eller att ramla ner från t.ex. ett högt bord är nog bland det farligaste en tam hamster kan råka ut för. Hamstrar gnager gärna och ofta, så se till att de inte kommer åt några elektriska sladdar eller giftiga växter när de springer lösa.

Husdjur som hund och katt kan vara livsfarliga för en liten hamster, och om man vill ha sin hamster utomhus bör den vara i bur då de är mycket snabba och snabbt försvinner. Ge inte hamstern vass mat som t.ex. hö då den kan skada kindpåsarna när den fyller dem.
Utfodring
Hamstrar är allätare. I naturen äter de nötter och fröer, örter och växtdelar och även insekter. Utfodra med en bra fröblandning som grund, det är viktig stimulans för hamstern att sortera och öppna fröer. Hamstrar ska ha fri tillgång på torrfoder, men det de redan burit in i huset räknas såklart också. Komplettera med grönsaker, frukter, knäckebrödsbitar, små bitar av ost och kött.

Ge aldrig lök, choklad, sötad eller kryddad mat, ej heller sådant som kan kladda fast i kindpåsarna. Ta för vana att leta igenom buren några gånger i veckan så att hamstern inte gömt färsk mat som ligger och blir dålig.

Ge gärna pinnar av fruktträd eller gnagarstänger för stimulans och slipning av tänder.

Avel
Guldhamstern blir könsmogen vid ungefär fyra veckors ålder, och kan paras från fem månaders ålder till ca tolv månaders ålder. Honan är dräktig i 16 dagar och föder sedan 6-12 hårlösa, blinda och döva ungar inne i boet. Då de blir könsmogna redan vid fyra veckors ålder måste de separeras efter kön då.
För dvärghamstrar gäller att man kan para dem från fyra månaders ålder.
© 2017: Zoobranschens Riksförbund