KanariefågelSerinus cabaria

Kanariefågeln är den domesticerade formen av kanariesiskan Serinus canaria. I det vilda hittar man som namnet antyder kanariesiskan på kanarieöarna, och även på Madeira och Azorerna. Kanariefågeln har en mycket vacker sångröst och människan har genom selektiv avel fått fram allt duktigare sångare och fåglar som sjunger på olika sätt. Kanariefåglar finns i många olika färger och sångröster, i olika frisyrer och till och med i olika kroppsform, allt detta är ett resultat av avel. Den mest välkända färgen på kanariefåglar är gul.
En vanlig kanariefågel är ungefär 13 cm lång och väger 20–35 gram. Längden kan variera hos de olika avelsformerna. En kanariefågel blir vanligtvis mellan 8 och 15 år gammal.

Skötsel
Kanariefåglar ska hållas i grupp eller i par som helst utgörs av en hane och en hona. Det är inte alltid så lätt att se skillnad på hanen och honan, men ett säkert tecken är att det bara är hanen som sjunger.
Inred buren med pinnar och grenar av varierande storlek för att fåglarnas fötter ska få variation och för att klorna ska slitas naturligt. I zoohandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd.

Buren ska ha täta galler så att fågeln inte kan fastna med huvudet, och den ska ha en bottenyta av minst 0,31 m2 och en höjd på minst 60 cm. Detta motsvarar en bur med bottenmåtten 70 x 45. Det är inte lämpligt med runda burar eftersom de sällan uppfyller storlekskravet. Måtten som anges är absoluta minimimått, uppåt finns ingen gräns. Ju större bur, desto lyckligare och friskare fågel, bygg gärna en voljär inomhus om plats finns.

Till sin matsmältning behöver kanariefåglarna lite sand och för kalkbehovet snäckskal, detta kan finnas i en större keramikskål på botten. Man kan också välja att ha sand som bottenmaterial, andra alternativ kan vara alspån eller någon ströprodukt från zoohandeln. Du kan erbjuda dina fåglar möjlighet att bada i en skål med vatten då och då, eller ibland duscha dem lätt med en blomspruta. Dricksvattnet ges med fördel i en vattenautomat som diskas ofta och fröer erbjuds i fri tillgång i fröautomater eller i skålar som inte ska ställas under sittpinnarna.
Om man vill ta ut buren på sommaren måste man säkerställa att fåglarna har skydd för vädrets makter, detta inkluderar såväl sol som regn, kyla och stark blåst.


Faror för kanariefåglar
Mata inte kanariefåglar med avocado, choklad, lök, citrus eller något som innehåller alkohol. Maten de får smaka på ska heller inte vara hårt stekt eller starkt kryddad eller sötad. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig, dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar.

Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada dina fåglar. Kanariefåglar är lite mindre benägna att gnaga på sladdar än vad papegojfåglarna är, men håll uppsikt när de flyger lösa. Se även till att de inte kommer åt att gnaga på någon giftig växt.
Utfodring
Kanariefågeln äter i naturen olika fröer, gräs, olika frukter och en del insekter. Basen i utfodringen ska bestå av en fröblandning av hög kvalitet, avsedd för just kanariefåglar. Som tillskott kan hirskolvar och frukt- och grönsaksbitar ges och detsamma gäller äggfoder och insekter som kan ges levande i form av tex mjölmask eller torkade, så kallade insektsfoder. Man kan även grodda fröer och ge dem när de precis har börjat gro.

Det ska också finnas sand och snäckskal i buren och det är bra med en näbbsten med kalk och jod för att säkerställa att fågeln får i sig tillräckligt med kalcium.

Avel
Kanariefåglar blir könsmogna runt ett års ålder. Till skillnad från undulater så lägger de inte sina ägg i en holk utan i ett runt bo av ett vassliknande material. Honan lägger efter parning 4–5 ägg som kläcks efter ca två veckor.
Honan ruvar oftast ensam och lämnar bara boet ibland. Hanen matar henne under ruvningen. Ungarna stannar kvar i boet i 18 dagar och bör inte skiljas från föräldrarna innan de blivit minst en månad gamla.
© 2017: Zoobranschens Riksförbund