NymfkakaduaNymphicus hollandicus

Nymfkakaduan eller nymfparakiten som den också kallas, är en trevlig fågel som lätt blir tam. Den är något mer högljudd än undulaten. Nymphicus hollandicus är det vetenskapliga namnet på nymfkakaduan som har sin naturliga utbredning i Australien där den lever i flockar. Den blir ca 33–35 cm lång, väger 80-100 gram och kan bli uppåt 20 år gammal. Den naturliga färgen är grå med en orange fläck på kinden, men som tamfågel har den avlats fram i en rad olika färgvarianter. De kan lära sig säga några enstaka ord om man ägnar mycket tid åt att prata med dem, särskilt hanarna har fallenhet för detta.
Det är lätt att se könsskillnad på vuxna individer då honans stjärtfjädrar är randiga på undersidan medan hanens är enfärgade. Hos olika färgvarianter kan det här kännetecknet vara svårare att se.

Skötsel
Nymfkakaduan är en social fågel och ska hållas i grupp eller par. Det är väldigt tidskrävande och nästintill omöjligt för en människa att ersätta det sällskap och den stimulans som artfränder ger. Nymfkakaduor är smarta fåglar och de uppskattar tankenötter. Inred buren med saker som de kan bita sönder, och som du kan gömma mat och godis i. På marknaden finns en uppsjö av olika leksaker i olika material. Variera gärna leksakerna, ha ett litet lager och häng in något nytt varje vecka samtidigt som du tar bort något annat.

Buren ska ha en bottenyta på minst 0,84 m2, längsta sidan måste vara minst 120 cm och höjden minst 80 cm. En bur som är 120 x 70 x 80 är alltså minimum för två nymfkakaduor. Inred buren med pinnar och grenar av varierande storlek, det är bra för fåglarnas fothälsa. I zoohandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd.

Till sin matsmältning behöver nymfkakaduorna lite sand och för kalkbehovet snäckskal, detta kan finnas i en större keramikskål på botten. Många fåglar älskar att bada, erbjud rent vatten i ett badkar som man hänger på utsidan av buren över en lucka, utöver det dricksvatten som också serveras, lämpligast i en dricksvattenautomat. Man kan också spraya sin fågel med en blomspruta som bara används till fåglarna. Sand kan fungera som bottenmaterial, andra alternativ kan vara alspån eller någon ströprodukt från zoohandeln.


Faror för Nymfkakaduor
Avocado är livsfarligt för fåglar, så det får man aldrig ge. Mata heller inte dina fåglar med lök, alkohol, choklad eller starkt kryddad eller stekt mat. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig, dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dem.

Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada tamfåglar. Säkra elektriska sladdar och giftiga växter så att nymfkakaduorna inte kommer åt att gnaga på dem.
Utfodring
I naturen äter nymfkakaduan fröer, nötter, frukter och bär. Basfödan ska utgöras av en fröblandning eller en pellets avsedd för arten. Det är viktigt att fröerna inte är för feta, då fågeln riskerar att äta dem för ensidigt och bli överviktig. Som tillskott kan man ge äggfoder, särskilt viktigt inför och under eventuell häckning, groddade fröer, hirskolvar, bitar av frukt, bär och grönsaker. Fåglarna kan också gnaga på obesprutade grenar, kräcker och vegetariska hundkex.

Torrfoder och vatten ska fågeln ha fri tillgång på. Tillhandahåll också gärna någon slags näbbsten med kalk och jod i.

Avel
En holk i buren triggar igång honans äggläggning. Det är viktigt att båda föräldradjuren är i mycket god kondition och har matats upp noggrant innan häckningen. Nymfkakaduor blir könsmogna vid 9–12 månaders ålder men ska inte häckas förrän de är cirka 18 månader.
Honan lägger 4–7 ägg, ett varannan dag. Dessa ruvas sedan av henne i tre veckor och ungarna stannar i holken i fyra veckor och sedan hos föräldrarna i ungefär tre veckor till och lär sig av dem.
© 2017: Zoobranschens Riksförbund