RåttaRattus norvegicus

Tamråttan är en förädlad och domesticerad brunråtta. Råttan är ett piggt och intelligent djur som hållits som husdjur sedan 1800-talet. De är sociala djur som aldrig får hållas ensamma. En vuxen råtta blir ungefär 25 centimeter lång plus svansen som är ungefär lika lång. De kan väga upp till ett halvt kilo som fullvuxna och blir runt tre år gamla.
De finns i flera olika hårlag och många olika färger, och på senare tid har det kommit avelsformer som är hårlösa eller har en lägre placering av öronen, så kallade dumboråttor.

Skötsel
Råttan är en duktig klättrare, så inred med fördel buren med hyllor, stegar, hängmattor och plattformar. Som bottenmaterial kan man använda pappersströ, kutterspån eller andra ströprodukter, och man kan även komplettera med t.ex. hamstervadd eller halm som råttan kan bygga bo med. En liten låda med kattsand kan fungera som en utmärkt toalett då många råttor blir rumsrena. Inred även med hus och lådor som råttorna kan dra sig undan i.

Som tidigare nämnts måste man ha minst två råttor tillsammans, och det är allra lättast att sätta ihop två unga djur med varandra, välj då individer av samma kön, annars kommer de att föröka sig okontrollerat.

Den minsta storleken på bur som är tillåten för råttor är 0,18 kvm, vilket t.ex. motsvarar en bur som är 60 x 30 x 30 cm, men det är ett absolut minimimått, så välj gärna en mycket större bur, gärna med mer generös höjd också med tanke på hur väl råttorna utnyttjar just höjden.


Faror för råttor
En råtta kan lätt bli skadad av att bli tappad eller att ramla ner från t.ex. ett högt bord. Det är också viktigt att se till att de inte kommer åt några elektriska sladdar eller giftiga växter när de springer lösa. Husdjur som hund och katt kan vara livsfarliga för en råtta och om man vill ha sina råttor utomhus bör de vara i bur då de är mycket snabba och snabbt försvinner.

Fetma är vanligt förekommande hos råttor, detta beror oftast på att ägaren utfodrat dem olämpligt. Tänderna på råttan växer hela tiden och om de inte har möjlighet att slipa ner dem genom lämpligt gnagmaterial eller för att den har en felaktig bettställning så måste dessa slipas ned hos veterinär.
Utfodring
Råttor är allätare. Basen i deras kost är en bra råttpellets, gärna i kombination med fröblandningar anpassade för råttor, dessa ger bra stimulans när råttan väljer och skalar olika frön. Utöver detta äter råttan det mesta vi äter, när vi äter som vi bör och inte som vi gör.

Ge inga kryddiga matbitar, inte heller hårt stekt mat eller sötad mat.

Avel
En råtta blir könsmogen redan vid fem veckors ålder och är dräktig i 20-24 dygn. Råttor kan få upp till 20 ungar per kull, även om cirka hälften är vanligast.
Honorna bör vara mellan 7 och 11 månader när de får sin första kull och ungarna bör stanna med sin mamma tills de blir fem veckor.
© 2017: Zoobranschens Riksförbund