Undulat

Melopsittacus undulatus

Undulaten är vår populäraste burfågel. En papegojfågel från Australien där den lever vilt i flockar som ibland kan bli väldigt stora. Undulatens vilda färg är grön. Som tamfågel har den många färgvarianter och finns även i en utställningsinriktad avelsform som är större än den vilda, nämligen den engelska undulaten. Den engelska undulaten är vanligtvis något lugnare än originalet.

Undulatens rygg och dess vingar har svarta, ondulerade färgmarkeringar som har gett den dess vetenskapliga namn. En vuxen undulat blir cirka 15–20 cm lång, och hanen kan skiljas från honan genom att den vaxlika huden ovanför näbben är klart blå medans honan är brun eller ljust blå med vita ringar runt näsborrarna. De blir ungefär tio år gamla men en del fåglar kan bli mycket äldre.

Skötsel

Undulaten är en social fågel som inte ska hållas ensam då det är mycket ovanligt att människan kan ersätta sällskapet och stimulansen som en eller flera artfränder ger. Undulater går att para ihop oavsett kön, två hanar eller två honor kan bli goda vänner, men det är alltid bäst att börja med två ungfåglar om möjligt. Det är bra med ett jämnt antal så att alla får chansen att ha en kompis.

Ju större bur man skaffar desto bättre, men enligt jordbruksverket ska en bur för två undulater som inte är längre än 20 cm vara minst 0,31 m2 och ha en längd på minst 70 cm och en höjd på minst 60 cm. En bur på 70 x 45 x 60 cm uppfyller således lagen. Inred buren med pinnar och grenar av varierande storlek för att undulaternas fötter ska få variation. I zoohandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd. För undulater får inte gallret vara för brett, gallret brukar kallas just för undulatgaller om det är max 1 cm mellan gallren. Undulater är uppfinningsrika fåglar och de behöver mycket berikning. Inred med saker som de kan bita sönder, och som du kan gömma mat och godis i. Många undulater tycker om pinglor och olika material som läder, trä mm.

Till sin matsmältning behöver de lite sand och för kalkbehovet snäckskal, detta kan finnas i en större keramikskål på botten. Många undulater älskar att bada, erbjud rent vatten i ett badkar som hänger på utsidan av buren över en lucka, utöver det dricksvatten som också serveras, lämpligast i en dricksvattenautomat. Man kan också välja att ha sand som bottenmaterial, andra alternativ kan vara alspån eller någon ströprodukt från zoohandeln.

Faror för undulater

Avocado är livsfarligt för fåglar, så det får man aldrig ge. Mata heller inte med lök, alkohol, choklad eller starkt kryddad eller stekt mat. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig. Dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar.

Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada dina undulater. Säkra elektriska sladdar och giftiga växter så att undulaterna inte kommer åt att gnaga på dem.

Utfodring

Undulatens naturliga föda är fröer, så se till att fåglarna alltid har fri tillgång på en bra fröblandning avsedd för undulater. Titta noga så att det inte bara är tomma skal i skålen. Bra tillskott är till exempel hirskolvar som ska ses som ett godis som kan ges när man tränar undulaten att bli tamare. Äggfoder kan ges ibland, särskilt inför och under häckning.

Undulater äter också gärna små bitar frukt, grönsaker, örter, löv och groddade fröer. Det finns också kalk- och jodrika näbbstenar man kan sätta in i buren för att tillfredsställa fågelns kalkbehov.

Avel

När undulater förökar sig säger man att de häckar. Undulater blir könsmogna från ungefär fem månaders ålder, men föräldradjuren bör vara minst ett år gamla innan man hänger in en holk för att de ska försöka häcka. Lägg lite bottenmaterial, tex kutterspån i holken och låt dem flytta in.
Honan lägger vanligtvis 5–7 ägg, ett varannan dag, och ruvningstiden är 18 dagar. Honan ruvar och lämnar bara holken i kortare perioder. Det förekommer också att hanen matar henne. Ungarna stannar i holken i en månad och de måste vara sex veckor innan de kan lämna föräldrarna.

SNABBFAKTA


  • Lämpligt djur för äldre barn
  • Håll alltid minst ett par
  • Minst 2-3 tim. skötsel i veckan
  • Inköpskostnad: 2500:-
  • Driftskostnad: ca 225:-/mån
  • Utfodra med undulatblandning
  • Gärna frukt, grönsaker och örter
  • Aldrig avocado, lök eller choklad
  • Aktiva och kan lära sig enstaka ord

Kostnad

Inköpskostnad:
En undulat kostar 300–500 kr (Engelska undulater är dyrare.) En bur kostar mellan 800–2000 kr. Pinnar, skålar, vattenautomat, badkar, sand och snäckskal, leksaker 500 kr. Fröblandning, tillskottsfoder 100 kr.

Månadskostnad för två fåglar:
Bottenmaterial 50 kr, Fröer och godis 75 kr, grönsaker och frukt 50 kr, försäkring 50 kr.

Skötseltid

Undulater kan stöka ner en del, fjädrar och damm sprids utanför buren och de bajsar ganska ofta, vilket måste städas bort, både i buren och när de har varit ute och flugit. Räkna med att byta i buren minst en gång i veckan, då diskar du också inredning och pinnar. Vatten- och matbehållare bör göras rent ännu oftare.
Räkna med att detta tar två till tre timmar i veckan, och sedan tillkommer såklart tiden då du umgås med din fågel, pratar med den, tränar den på att bli handtam och släpper ut den för att flyga i ett fågelsäkrat rum.

Övrigt

Undulater är inte de bästa talarna bland papegojfåglar, men med gediget engagemang från din sida så kan de faktiskt lära sig att säga några ord. Bli inte ledsen om talträningen misslyckas, din undulat är ändå bäst på undulatspråk.

Ha med fördel en UV-lampa för fåglar över buren eftersom detta leder till förbättrad hälsa för fåglarna.

keyboard_arrow_up