Landsköldpadda

En landsköldpadda är ett trevligt och långlivat husdjur för den som är beredd att läsa på lite. Det finns många olika arter av landsköldpaddor, men grekisk landsköldpadda (Testudo hermanni) och rysk stäppsköldpadda hör till de vanligaste. Den grekiska landsköldpaddan är upptagen på EU:s A-lista över utrotningshotade djur och måste ha ett Cites-tillstånd från Jordbruksverket när den säljs och ska vara chipmärkt eller åtföljas av chip om sköldpaddan är väldigt ung.

Den ryska sköldpaddan (Testudo horsfieldii) är något vanligare, och som upptagen på B-listan behöver den inget tillstånd, men det är bra om den har ett uppfödarintyg med sig. Den kommer från de centrala delarna av Asien där den vandrar omkring i relativt öppna landskap och betar. Är en utpräglad vegetarian och beroende av en energifattig och fiberrik diet. Blir ca 20 cm lång, väger 0,8–1,2 kilo som vuxna och lever i minst 50 år.

Skötsel

En landsköldpadda vill ha gott om utrymme och god ventilation. Antingen kan hemmet bestå av ett välventilerat terrarium eller av ett hemmabygge av en pallkrage med botten eller kanske bottenlådan till en stor kaninbur. Minsta tillåtna mått för en landsköldpadda på max 20 cm är 0,5 m2, vilket motsvarar en bottenyta på tex 100 x 50 cm. Höjden ska vara minst 30 cm. Som vanligt är detta minimimått och inhägnaden får gärna vara större. Sköldpaddor söker ofta varandras sällskap och det är därför en bra idé att ha mer än en sköldpadda. Det går bra med två honor tillsammans, eller en grupp bestående av en hane och flera honor.

Sköldpaddorna vill ha möjlighet att röra sig över olika temperaturzoner, så med hjälp av en värmelampa eller en värmeslinga skapar man en solplats där temperaturen ligger mellan 30 och 35 grader. I andra änden av inhägnaden ska det vara svalare, ca 25–30 grader. Sköldpaddan ska ha en större, ganska grund skål med vatten att vada i, och en skål med dricksvatten. Det är också bra med en rymlig, grund skål att lägga maten i.

Inredningen kan bestå av ett grävbart bottenmaterial, t.ex. en blandning av sand, bark, jord eller mull. Skapa gömställen och grottor med hjälp av stenar och akvarierötter. Mindre stenar och grenar blandat i bottenmaterialet hjälper sköldpaddan att ta sig upp om den råkar hamna på rygg.
Det är livsviktigt att sköldpaddan har UV-ljus över inhägnaden. Lysrören eller lampan ska innehålla både UVA- och UVB-ljus och styrkan ska vara anpassad för landsköldpaddor. Rören ska bytas var 6-12e månad för att inte bli försvagade. Utan korrekt belysning kan inte sköldpaddan skapa D3-vitamin och inte tillgodogöra sig kalcium, vilket gör att den istället kommer att ta kalcium från sitt eget skelett.
I naturen dvalar ryska stäppsköldpaddor på vintern, för att efterlikna detta i fångenskap minskar man ner på maten, belysningen och temperaturen hos sköldpaddan tills den slutligen går i dvala i 5–10 veckor under vintern.

Faror för landsköldpadda

Det i särklass vanligaste en sköldpadda råkar ut för är misskötsel på grund av okunskap. Läs på mycket både innan du skaffar en sköldpadda och när du äger en. Sköldpaddor är experter på att dölja sjukdomar och svagheter tills det ofta är för sent att göra något åt dem. Att man inte ser något på utsidan betyder inte att allt är bra, det betyder bara att vi inte ser något. Att djuret äter ett födoämne är inte samma sak som att det är bra för dem, det är upp till oss som ägare att läsa på och lära oss tillräckligt.

Utfodring

En landsköldpadda är vegetarian och skall främst utfodras med gräs, gärna sådant som vi kallar ogräs, och olika örter. I brist på detta kan kosten utökas med olika salladssorter som t.ex. frisé och romansallad. Bara isbergssallad är absolut inte en korrekt diet för någon landsköldpadda. Bra ogräs är maskrosblad och även blommorna, kirskål, tistlar och klöver. De kan även äta blad från fruktträd och bärbuskar, men inte frukterna och bären.

Hö avsett för sköldpaddor finns i välsorterade djuraffärer och mycket kan plockas i det vilda så länge det inte är besprutat eller växer nära en väg. Man måste alltid kalka sköldpaddans foder med ett kalciumtillskott avsett för landsköldpaddor.

Avel

Efter en lyckad parning brukar honan lägga ägg inom någon månad eller så, men detta bestäms av honan själv och inte av tidpunkten för parningen. Honan kan också lagra spermier och befrukta fler kullar ägg i framtiden. Hon lägger mellan ett och fem ägg och väljer platsen för detta noga, om hon ges möjlighet. Ofta provgräver hon på många ställen innan hon bestämmer sig.

Temperaturen på platsen för gropen ska vara ca 30 grader, många uppfödare tar bort äggen och kläcker dem i en inkubator för att säkerställa rätt temperatur och luftfuktighet. Efter 8–12 veckor kläcks äggen och ungarna har då en gulesäck som innehåller deras första näring. När gulesäcken är borta börjar de att äta späda gräs och ogräs.

SNABBFAKTA


  • Husdjur som kräver kunskap
  • Hålls i större än 1/2 kvm terrarium
  • Minst 4-5 tim. skötsel i veckan
  • Inköpskostnad: 11500:-
  • Driftskostnad: ca 400:-/mån
  • Äter gräs, örter och sallad
  • Viktigt med UV-ljus
  • Hålls i 25-35°C.
  • Lever i minst 50 år.

Kostnad

Inköpskostnad:
En landsköldpadda kostar 2000–5000 kr beroende på art och ett lämpligt terrarium ungefär 3000 kr. Bottenmaterial och inredning 500 kr. Kombinerad värmelampa och UV-lampa och hållare 700 kr. Vitaminer och kalcium 150 kr. Mat- och badskålar 200kr

Månadskostnad:
Foder 200 kr. Vitamintillskott och kalcium 50 kr, försäkring 50 kr. Bottenmaterial 50 kr.
Skötseltid Inhägnaden eller terrariet ska rengöras noggrant, synlig smuts ska tas bort och inredningen ska skrubbas ren eller bytas ut. Bottenmaterialet bytes ut vid behov, hellre för ofta än för sällan. Torka rutor och botten i terrariet samtidigt. Vatten-, mat- och badskålar diskas dagligen, ta bort växt- och grönsaksrester så att de inte ligger och ruttnar.

Räkna med två till tre timmar i veckan för detta, och minst en kvart om dagen för utfodring och hälsokontroll.

Övrigt

Landsköldpaddor är gärna utomhus på sommaren. Se till att de inte kan försvinna in under buskar och liknande, de är snabbare än man tror, och skydda dem mot andra djur, vilda som tama. Salmonellabakterier tillhör många sköldpaddors normala tarmflora, så det är viktigt med en god handhygien efter att du hanterat din sköldpadda och inredningen i terrariet eller akvariet.


keyboard_arrow_up