ZOORFSTIPENDIET

Zoorfstipendiet på 10.000 kronor ska årligen delas ut till det medlemsföretag eller den person anställd i ett medlemsföretag som på ett föredömligt sätt genom sina visioner och handlingar bidragit till att öka djurvälfärden i landet under det gångna året. Vem som helst kan nominera ett företag eller en person, men de som blir nominerade måste vara medlemmar i Zoorf eller anställda i ett företag som är det. De måste vara medlemmar aktuellt år och året innan. 

Thomas Jahnsson – Akvarietrivsel är mottagare av 2024 års Djurvälfärdsstipendium

”Hur det är? Jo, det är blött om tassarna, jag packar fisk,” svarar Thomas Jahnsson när vi når honom.
”Nej men vad säger du, vad roligt. Eller skojar du nu?” utbrister han när han får nyheten att han är 2024 års mottagare av Zoorfs djurvälfärdsstipendium. ”Vad häftigt, det har ju alltid varit min grej. Det känns som om jag har dedikerat mitt liv åt att odla och ta fram bra akvariefiskar. Det vill säga fiskar som ska fungera långsiktigt och vara hållbara, för sin egen skull och för akvaristens skull. 
För 15 år sedan när jag tog fram min logga skrev jag ”För fiskens välmående och hälsa på den.” Det har alltid varit mina ledord.”
Thomas är helt fokuserad på akvariefisk och har drivit företaget Akvarietrivsel i 34 år, alltid i lokaler i Hässelby och Vällingby.
”Innan jag hade firman så hobbyodlade jag i en stor lokal, och innan jag fick den lokalen hade jag ett rum bakom kontoret på fritidsgården där jag odlade fisk. På högstadiet fyllde jag biologisalen med akvarier och hade såklart ett antal akvarier hemma i mitt rum, och ett gäng i en kompis rum hemma hos honom.”
Thomas har odlat fisk sedan han var tio år och levererat akvariefisk till butiker sedan han var 12.
”Det känns som ett helt liv redan,” säger Thomas, och erkänner samtidigt att det är första gången han vinner något liknande. ”Jag har kanske hållit lite låg profil, men jag har aldrig blivit uppmärksammad på det här sättet förut. Det känns jätteroligt!”

Zoorfstipendiet 2025

Nästa nomineringsperiod är 1/1–31/3 2025. Det är tillåtet att nominera sitt eget företag eller ett företag man är anställd i.

Du kan nominera en person eller ett företag genom att maila oss på information@zoorf.org och tydligt beskriva varför du nominerar den personen eller företaget, d.v.s. vad har man gjort för att förbättra djurvälfärden.

Vinnaren presenteras senare under våren och det kommer att skrivas en artikel om denna person eller detta företag i Pet Scandinavia.

Exempel på saker som skulle kunna ligga till grund för en nominering:

  • Företaget eller personen har uppfunnit något som förenklar eller förbättrar djurhanteringen, med förbättrad djurvälfärd som följd.
  • Företaget tar fram produkter med stor hänsyn till djurvälfärd, genom sina produkter främjar man djurens ökade hälsa och välfärd.
  • Företaget går ”an extra mile” och gör mer än vad som krävs av dem utifrån gällande lagstiftning, t.ex. gällande utbildning.
  • Företaget tar avstånd från sådant som förvisso är lagligt men som ändå inte är optimalt ur djurvälfärdssynpunkt.
  • Företaget eller personen bryter ny mark i hur de ser på djurhållning.
  • Företaget eller personen arbetar aktivt för att öka kunskapen om djur och djurhållning bland sin personal.
  • Företaget eller personen arbetar aktivt för att öka kunskapen om djur och djurhållning mot sina kunder.
keyboard_arrow_up